728 x 90Talens al Compartim Bàsquet a casa: 'És temps d'ajudar i de ser ajudat' (11/05/2020)

img

"Hi ha valors que només es poden ensenyar en l’esport"

Juanjo Talens, president de la FBIB

 

El president de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears (FBIB) Juanjo Talens ha participat aquest diumenge a la darrera xerrada de Compartim Bàsquet a Casa, una adaptació en línia de les jornades formatives que es van organitzant al llarg de les temporades, degut a l’estat d’alarma provocat pel COVID-19 o coronavirus.

Juanjo Talens ha pogut gaudir de la família durant el confinament i ha assegurat que es troben bé de salut i tractant de seguir les instruccions que marquen les autoritats i gaudint dels passejos que estan establerts:

“Sóc pare de família nombrosa, em dedico a l’advocacia. La meva relació amb el bàsquet es limita a dues coses. Una és haver estat veïnat de Manolo Piña, d’haver compartit classe amb el seu germà Javi i haver conegut l’esport als patis del Lluís Vives. La segona, després d’uns anys, el bàsquet torna a la meva vida amb la meva filla gran que va voler començar a practicar l’esport al CB Esporles. Durant els entrenaments l’esperava assegut a un banc i, em van començar a cridar l’atenció alguns processos d’aprenentatge que es donen al bàsquet, com el procés locomotriu. Em vaig apuntar a un curs d’iniciació amb Toni Aulí i allà vaig conèixer el bàsquet i vaig començar a donar una mà al club. I a partir d’aquell moment vaig entrar a la junta directiva i fa quatre anys em vaig plantejar presentar una candidatura com a president de la Federació”, afegeix el dirigent.  

Després de quatre anys a la presidència, Talens ha quedat satisfet de tota la feina que s’ha dut a terme i dels avanços que s’han aconseguit dins la Federació: “Estic particularment content amb com han anat aquests quatre anys. Hi ha hagut alts i baixos, sobretot, els primers anys. Et puges a un tren en marxa en el que no has participat a la presa de decisions i en el que has de navegar. M’havia proposat canviar les coses. Vàrem crear un equip de treball, cercar recursos, tractarem d’incrementar el pressupost, que s’ha augmentat de forma considerable, i n’estic content. Estic realment satisfet amb l’equip de treball que s’ha aconseguit, de la implicació i la dedicació de tots i amb aquest staff és possible fer moltes coses".

El 2020 es convoquen elecciones i és un any per a presentar la candidatura a la presidència de la FBIB. Talens assegura que no sap de quina manera es durà a terme el procés davant aquesta situació excepcional que s’està vivint:

“El procés electoral està reglat. Abans del 30 de setembre el Govern Balear estableix que s’han de convocar eleccions i aquesta convocatòria ha de passar per una Assemblea General Extraordinària que, tradicionalment, coincideix amb l’Assemblea General Ordinària, però aquest any no sé si serà possible. No es sap si es podrà celebrar l’Assemblea Ordinària de manera presencial. S’han suspès els terminis, estem a l’espera del que digui el Govern Balear i si es fa algun tipus de pròrroga o no. Sempre treballarem dins els períodes de temps que ens estableixin i es convocaran eleccions. A partir d’aquest moment, s’obre el procés electoral, es crea una junta gestora, es presenten candidatures, etcètera”.

El treball que ha fet la Federació durant aquest temps de confinament ha sigut molt actiu. El president no contempla la Federació com a una entitat gestora purament de competicions, sinó com a un organisme molt més ampli: “El 14 de març es va decretar l’estat d’alarma i la reacció de la FBIB va ser seguir una estratègia de comunicació en la que s’ha publicat únicament la informació de valor. Això suposa que hi hagi persones que es pensin que la Federació no hagi fet res, però ha estat tot el contrari, hem estat molt actius. La redundància d’informació, per a mi, a vegades la perjudica”.

“La Federació i els clubs hem demostrat que el bàsquet està molt viu. Hem estat capaços de traslladar l’activitat de les pistes a les cases i, a més, en tres vessants fonamentals:

 – Formació. Hem realitzat cursos de formació com els d’entrenadors, que puc anunciar que, probablement, en el mes de juny en posem un altre en marxa perquè hi ha una llista d’espera enorme. Des del Comitè d’Àrbitres també s’ha posat en marxa el curs en línia d’arbitratge i de taula que també hi ha hagut uns 40 inscrits, una xifra que abans era difícil d'aconseguir.

 – Entreteniment. Hem fet concursos com el de dibuix, hem creat equips ideals i hem fet reptes.

– Divulgació. Hem fet el Compartim Bàsquet a Casa en el que hi han participar més de 50 convidats i, a més, queden a l’hemeroteca de la FBIB per sempre.

Tot això és molt important, però és una fase que no pot ser eterna, perquè el bàsquet és un esport en el que es juga amb una pilota, una cistella i entre persones. Hem de tractar de recuperar l’essència d’aquest esport”, assegura Talens.

El format de competicions que s’ha dut a terme fins ara serà complicat, per aquest motiu, el president explica que la Federació ha de ser proactiva i no reactiva: “Proactiva en el sentit que tinguem solucions previstes per a aquelles finestres que s’obrin. Estem en una situació que no depèn de nosaltres. A nosaltres ens marcaran les pautes, però, quan ens deixin fer alguna cosa, ens han d’agafar amb els deures fets”. Talens opina que “reprendre les competicions ho veig molt complicat. Aquest cap de setmana m’he dedicat a llegir el protocol del Consejo Superior de Deportes (CSD) i reconec que l’enfocament és majoritàriament professional, que falta detallar més l’enfocament cap a l’esport escolar”.

“Ens venen etapes que ens requeriran ajustos. Hem de treballar en veure si es podrà reprendre la competició. El proper dijous dia 14 la Comissió Delegada es reunirà i s’analitzarà la situació actual. Vull agrair personalment a les institucions pel treball que estan fent. Farem el que sigui possible. La Federació en cap moment ha estat aturada, sinó tot el contrari, ha estat molt activa, però lluny de les pistes”, remarca el dirigent de l'entitat.

Totes les opcions de reprendre la competició estan damunt la taula: “He parlat amb Fernando Romay, exjugador de bàsquet professional, i m’ha dit: “Juanjo tienen que jugar, si pueden tienen que jugar”. I és amb el que estem treballant. Per a nosaltres és molt important la funció social de la Federació i del bàsquet. Si tenim opció i ens permeten qualque tipus d’acció, ens adaptarem i farem el possible”, comenta el president. De cara a la nova temporada, Talens confirma que el mes de setembre haurà de ser redissenyat.

Alguns pares i clubs es plantegen si es faran alguns descomptes de cara a la propera temporada: “Deman a les Institucions que la Federació sigui ajudada. Ha de ser ajudada i ha d’ajudar. Pens amb els clubs i amb les famílies. Hem de treballar damunt un pla d’activació al bàsquet balear. Hem d’intentar que el bàsquet sigui millor”.

El retorn als entrenaments són un paper de la Federació: “Estic parlant amb els Consells i seguint les pautes que ens indica el CSD. D’acord amb la Fase 1, activa des de dia 11 de maig a totes les illes de Balears, es poden realitzar entrenaments individuals que es puguin realitzar en determinats espais, sé que el centre de tecnificació de les Illes Balears (CTEIB) treballarà un procés d’adequació de les instal·lacions per a que es puguin desenvolupar treballs amb els esportistes d’alt nivell i, després, vindrà la resta. Nosaltres estem treballant en un mapa d’instal·lacions exteriors per a poder seguir fent feina".

El nou sistema de competició a Lliga Femenina 2, aprovat per la Comisión Delegada de la FEB dia 8 de maig de 2020, atorga una plaça directa a qui resulti ser el campió aquesta temporada de la Lliga Balear Palmer Inmobiliaria. A causa de l'excepcionalitat de la situació provocada per la pandèmia del COVID-19, s'aprova l'ampliació d'aquesta competició de 28 equips a 36, establint-se un sistema de competició de tres grups de 12 equips cadascun.

“Hem de replantejar la relació de la Federació amb l’administració i amb els clubs. És un bon moment per retenir el talent. És temps d’ajudar i de ser ajudat. S’han de replantejar els escenaris i quin és el rol de cada un i que les Juntes Directives es marquin uns objectius”, assenyala el Talens.

Durant aquest temps de confinament també s’ha anat treballant amb el Fons Documental de la Fundació FEBIB1935: “La Fundació FEBIB1935 que es va activar fa tres anys de la mà de Toni García, Jacinto Real, de Toni Jaume i de la resta participants estan fent un treball espectacular. El projecte de Cistelles del passat amb el Fons Documental, també està creant una hemeroteca posant en valor tota la història del bàsquet balear amb anècdotes, detalls i molt més. És un luxe”, afirma el president de la FBIB.

La pregunta del Compartim Bàsquet.

Un llibre:

Bajo el aro de Pau Gasol

El Viaje de tu vida de Andrés Pascual

Una sèrie:

 El método Kominsky de Michael Douglas

Una pel·lícula:

La trinxera infinita (2019) de Jon Garaño, Aitor Arregi i José Mari Goenaga.

El Compartim Bàsquet ha tingut una durada de més de 50 dies i més de 50 convidats.

Pep Toni Román, Xavi Sastre Mas, Antonio Maceiras, Jordi Capó, Esteve Portell, Rafa Bosch, Ángel Colino, Xisco Cruz, Alba Torrens, Iván Matemalas, Xavi Sastre Casali, Analén González, Gabo Loaiza, Jorge Acero, Gaby Ocete, Maties Cerdà, Ángel Cepeda, Miquel Arqué, Víctor Alcolea, Toni Martorell, Jorge Méndez, Helena Pueyo, Juanan Serra, Kike Laguna, Eva Yepes, Salvador Tàrrega, David Uribe, Paco Vàzquez, Toni Fontcubert RISOFONKU, David Carro, Pere Estefanell, Rudy Fernández, Lluís Riera, Ricard Casas, Xevi Pujol, Pedro Llompart, Toni García, Isra Pampín, Marta Fernández, Juanma Bernabé, Miquel Vich, Miki Ortíz, Luis Arbalejo, Willy Villar, Félix Alonso, Miguel Àngel Ortega, Carlos Colinas, Joan Peñarroya, José Luís Alberola, Oriol Pagés, Jordi Fernández, José Ignacio Hernández, Guillem Coll, Fernando Romay, Sergi Huguet, Xisco Maestre, Marc García, Pau Tendero, Berto Alzamora, Esther Morillo, Alex Requeni i, finalment, Juanjo Talens.

En nom de tota la Federació de Bàsquet agraïm enormement la feina i la dedicació de Martí Vives que ha estat el moderador de les xerrades Compartim Bàsquet a Casa, a cada un dels participants i a tota aquella gent que ha seguit els directes.


img

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook